05334746757 baceviletisim@gmail.com
blog image

BAÇEV DUYARLI VATANDAŞLARDAN DESTEK BEKLİYOR

Balıkesir Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Berrin Gençoğlu ve yönetim kurulu üyeleri ile röportajımıza kaldığımız yerden  devam ediyoruz. Ekonomik krizin  bağışları olumsuz etkilediğini belirten Gençoğlu, öğrencilere  burs verebilmek için duyarlı vatandaşların katkılarını beklediklerini vurguladı. Gençoğlu, “Vatandaşlarımız  az çok demeden desteklerini BAÇEV’den esirgemesinler” dedi. 

Başkanım BAÇEV olarak öğrencilere ne tür katkıda bulunuyorsunuz? Burs süreci nasıl işliyor?

İhtiyaç sahibi, ilkokul, ortaokul, lise öğrencileri, dersler konusunda gelip bizi buluyorlar. Talepte bulunuyorlar. İhtiyaç sahiplerine ders yardımında bulunuyoruz. Bizden ders alan, maddi durumu  iyi olanlar ise bağış yapıyorlar zaten. Bunlar o şekilde birbirini dengeliyor. Üniversite öğrencilerine de tabii ki burs veriyoruz. Bağışçılarımız var. Onlar belirledikleri miktarı her ay yatırıyorlar. Onun dışında ufak tefek bağışlar oluyor. Bursu tam olarak  karşılamasa da onları topluyoruz. Burs olarak veriyoruz. Etkinliklerimizden elde ettiğimiz gelirlerin bir kısmı yine burs olarak kullanılıyor. Para biriktiremiyoruz. Masraflarımız var. Vakıf binasının giderleri var.  Ama şu ekonomik kriz  bağışları da etkiledi. Ama ihtiyaç da çok arttı. Veren az, burs almak isteyen çok. Taleplerin karşılayamadığımız için vicdanımız sızlıyor. O burs döneminde  bin kişi başvuruyor diyelim. Siz veriyorsunuz yüz kişiye. Bu da bizi üzüyor.

Daha çok bağışçıya ulaşmak için çalışmalarda bulunuyor musunuz?

Ben Balıkesir halkının daha duyarlı olduğunu biliyorum. Bu nedenle de son dönemde sosyal medya tanıtımlarına öncelik verdik. Bunların karşılığını almaya başladık. Duyarlı insanlar hakikaten var Balıkesir’de. Daha da artacağına inanıyorum. Ne kadar çok bağış o kadar öğrencimize destek. Geleceğimize yatırım. Kızlar ve  eğitim fakülteleri öğrencileri ağırlıkta olmak üzere burs veriyoruz.

Öğrencilerinize verdiğiniz burs miktarı nedir?

İlkokul, ortaokul, lise öğrencilerine aylık yüz yirmi beş , üniversite öğrencilerine iki yüz elli lira veriyoruz. Gönül daha çok vermek istiyor. Geçen yılda iki yüz elliydi. Bu yıl burs miktarını arttırmak istiyorduk, ancak kriz nedeniyle bunu yapamadık. Bu şekilde devam ettik. İnşallah bağışlarımız artarsa hem kişi sayısını hem de burs miktarını arttırmak istiyoruz. Balıkesir halkının duyarlılığı ölçüsünde bizimde öğrencilerimize katkımız artacaktır.

Öğrencilere ders yardımında bulunduğunu söylediniz. Bu konuyu biraz daha açarak anlatır mısınız?

Daha önce üniversite hazırlık kurslarımız olmuştu. Sınıf dersleri oldu. Ama şimdi okullarda da olduğu için biz birebir dersler veriyoruz. Bunu vakfımıza gönül veren emekli öğretmenler ve üniversite öğrencileri sayesinde yapabiliyoruz.  Daha çok talep o yönde. Bugünkü ihtiyaçlar farklı. Eğitim konusunda eleştiri yapmamız gerekiyor.

Günümüz eğitim sistemi hakkında neler söylemek istersiniz?

Geleceğimiz açısından eğitimin yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Yani kitaplar boş. Kitaplar veriliyor ama içi boş olduktan sonra bir anlamı kalmıyor. Yardımcı kitap alınmak zorunda kalınıyor. Biz burada öğrencilerimize yardımcı kitap desteği de yapıyoruz. Test kitaplarımız var , kütüphanemiz de. Yavuz Özüpek, vefat ettiği zaman kardeşi Barbaros Özüpek bütün kitaplarını vakfımıza bağışladı. Onun anısına kütüphanemiz oluştu. Bağışçılarımız kitap konusunda da bize yardımcı olabilirler.

Diğer kurumlarla ilişkilerinizi anlatabilir misiniz?

Diğer kurumlarla ilişkilerimiz sosyal etkinliklerde, tiyatrolarda işbirliği yapmak oluyor. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) , Türk Eğitim Vakfı (TEV) , Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) , Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED)  ile sürekli iletişim halindeyiz.

Öğrencileriniz ile iletişiminiz nasıl? BAÇEV’in öğrencilerinden beklentisi nedir?

Orta öğrenim öğrencilerimiz ile ayrı üniversite öğrencilerimizle ayrı toplantılar yapıyoruz.  Balıkesir’de  ve dışarıda okuyan öğrencilerimiz ile de bir araya geliyoruz. Onlarla sohbet ediyoruz. Bir kaynaşma sağlanıyor. Daha önceki dönemlerde burs verdiğimiz öğrencilerimizin katkısı da oluyor. BKM ve Açı’da mezunlarımız var. Pusula’da, iki öğrencimiz ücretsiz kurslara katılıyor. Onlar da bize öyle opsiyon sağladılar. Eski öğrencilerimizin çoğu dışarıda. Onlar da gittikleri yerlerde çalışıyorlar.  Önemli olan buradaki modeli, bu oluşumu hayatlarına katıp benzer etkinliklere devam etmesi. İlla mezun ettiğimiz öğrencinin vakfımıza  para göndermesi gerekmiyor. Ama okulundaki bir öğrenciye destek olabilir,  başka bir sivil toplum kuruluşunda görev alabilir. Bizden burs alan, okulunu bitirip giden öğrencilerimizle iletişimimiz devam ediyor. Örneğin Almanya’da çalışan eski burslu bir öğrencimiz var. İbrahim Atacanoğlu. O’nunla  Ankara ziyaretimizde Anıtkabir’de  buluştuk. Bizden burs alan öğrencilerin bir çoğu ile iletişimimiz bir şekilde sürüyor. ‘Ben BAÇEV’den ders almıştım, burslu öğrencinizdim’  diyen artık meslek sahibi olan öğrencilerimizle karşılaşıyoruz. Öğretmen değilsem bile burada öğretmen oldum. Bana  ‘Hocam’ diyorlar. Çok güzel bir duygu.

BAÇEV’in bir arsası olduğunu söylemiştiniz. Burayı değerlendirmeyi düşünüyor musunuz?

Bir  inşaat izni olduğu zaman, arsamızı değerlendirip, vakfa gelir kaynağı olmasını sağlayacağız. Şu ana kadar bir maddi geliri olmadı o arsanın. Aslında en büyük hayalimiz yıllardır o arsaya yurt yapmaktı. Birçok girişimimiz olmasına rağmen insanların usulsüz tekliflerinden dolayı yapamadık. Çünkü bizim her şeyimiz resmi. Ne ödüyorsak onu göstereceğiz. Ne alıyorsak onu göstereceğiz. Bunlar insanların işine gelmedi. Böyle olunca birçok şeyi gerçekleştiremedik. Kiralama olayını gerçekleştiremedik. Ama bu arsanın oluşumundan sonra, ya da bina bağışı olursa konuk evi düşünüyoruz.  Çocuklarımızın tarikat yurtlarında kalması üzücü bir durum.  O nedenle barınma işini önemsiyoruz. Eğitim kurumları da önemli. Ama eğitim kurumu olur ama barınma olur mutlaka bir şeyler yapmamız lazım. İşte bu arsamızın durumu netleşirse bu konuda bir adım atabileceğimizi düşünüyoruz.  Bir de tabii ki burslu sayımızı arttırmak, gelirlerimizi arttırmakla olacağı için çalışmalarımız devam ediyor. Bina bağışı, kira yardımı olabilir. Bunlar bizim önümüzü açacak şeyler. Biz etkinliklerimize tiyatro olsun, gezi olsun gelir getirici bunlara devam edeceğiz. Derslerimiz devam edecek.  Paramız olması halinde  bizim yapamayacağız bir şey yok. Neden? Çünkü vakıf senedimiz var. Ticarethane de açabiliriz. Bunlar mümkün ama Balıkesir halkının bize biraz daha destek olması lazım.

BAÇEV, genel merkezi olmayan, Balıkesir’e özgü olan bir vakıf. Bu bir avantaj mı, dezavantaj mı?

Sorumu önce Yönetim Kurulu Üyelerinden Hayriye Özyurt cevaplıyor.

Bazı dernekler bağışını sadece Balıkesir’de okuyanlara veriyor. Bizim öyle değil. Başından beri, biz hemen hemen %40’ını Balıkesir’de olup da dışarı okuyanlar öğrenciler, %60’ını da Balıkesir Üniversitesi’nde okuyup bize ders katkısı yapan öğrenciler şeklinde yaptık. Yani biz Balıkesirli öğrenciye öncelik tanıyoruz. Diğer genel merkezli kuruluşlarda Balıkesirli bir öğrenci gidip başka şehirlerdeki kuruluşlardan bağış alabiliyor. Bizim genel merkezimiz yok. O yüzden desteklenmeye daha çok ihtiyacımız var. Aslında Balıkesir’in sahip çıkması gerekir kendi kurumuna.

BAÇEV’e  destek olma konusunda Balıkesir’in siyasilerine, ilçe belediyelere de görev düşüyor. Bu görüşüme katılıyor musunuz?

Başkan Berrin Gençoğlu:

Bir tiyatro oyunu Balıkesir’de oynar. Ayvalık’ta oynar. Edremit’te oynar. Bandırma’da. Bunun önü açılabilir. Bir etkinlik yapacaksınız, salon kirası öne çıkıyor. Daha önce Avlu olmadan önce salon bulmakta zorlanıyorduk. Kaymakamlık ve Milli Eğitim, Balıkesir Lisesi’ni vermiyordu. Birçok oyunumuz geri döndü. O nedenle getiremediğimiz çok oyun oldu. Avlu var. Beş bin lira, altın bin lira kira istiyor. Bu kira olmasa bize katkı artacak. Hedeflerimiz arasında Fazıl Say konseri var.

Düzenlediğiniz geziler hakkında bilgi verebilir misiniz?

Yönetim Kurulu Üyesi Hayriye Özyurt:

Burslu öğrencilerimizi, aileleriyle birlikte on sekiz yaş altı grubunu kapsayan öğrencilerimizi geçen yıl Anıtkabir’e götürdük.

Yönetim Kurulu Üyesi Memet Koşar:

Bu gezileri bağışçılarımızla, sponsorlarımızla yapıyoruz. Ücretsiz yaptığımız diğer etkinliklerde de kendimizde katkı da bulunuyoruz.

Başkan  Berrin Gençoğlu:

Karesi Turizm, BASİAD, Bursa Ecza Kooperatifi gezilerimizde bizi destekledi. Bu tür destekler bizim için önemli. Geziler gibi tiyatro etkinliklerini de destekler ile gerçekleştirdik. 29 Ekim 2019 tarihinde Salih Tozan Kültür Merkezi’nde , Samsun Sanat Tiyatrosu -Yaşar Gündem, “Kuvayi Milliye Destanı” adlı oyunu matine suare şeklinde iki kez oynadı. Balya’dan, Karamanköyden izleyiciler getirdik. Özellikle kırsalda yaşayan çocuklarımızı seçtik. İlk defa tiyatroya gelen kadınlarımız oldu. Hepsi oyunu ücretsiz izledi. Tabii ki oyun bedava gelmedi. Bursa Ecza Kooperatifi, Genç İşadamları Derneği destek oldu.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Yönetim Kurulu Hayriye Özyurt: İlk yıllarda daha çok sayıda öğrenciye burs verebiliyorduk. Bugünkü genel siyasi ve ekonomik durumdan dolayı burs verdiğimiz öğrenci sayısında ister istemez düşüşler oldu. Öğrencilerimizden hasta olanlar olursa onlara sağlık yardımı da yapıyoruz. Bu sene bir öğrenciye yaptık. Daha öncede sedef hastası olan bir kızımızın tedavisini yaptırdık.

Başkan  Berrin Gençoğlu: Son bir gelişmede geriye dönüşümlü çelenk olduğu  gibi canlı çiçek isteklerini de  karşılayacağız  bundan sonra. İstek olursa çelenk olur, buket, saksı olur. Her türlü çiçek siparişi de alacağız. Görüşmelerimizi yaptık.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın’ın, geriye dönüşümlü çelenk siparişlerinin hepsi bizden gidiyor.  Ahmet Akın’a   bu duyarlılığından dolayı teşekkür ediyorum. Aynı şekilde CHP Altıeylül İlçe Başkanlığı da çelenk siparişlerini bize  veriyor. Bunu da belirtmiş olalım. Bursa Ecza Kooperatifi ve diğer sivil toplum kuruluşları, odalar, sendikalar bayram çelenklerini bizden alıp Anıt’a gönderiyorlar. Böylece öğrencilere burs vermemize katkıda bulunuyorlar. Hepsine teşekkür ediyorum.

Vatandaşlarımız  ‘az çok’  demeden desteklerini BAÇEV’den esirgemesinler. Beş on lirada olsa bu beş on liralar toplanıyor bir burs oluyor. Geçtiğimiz yıl başarılı öğrencilerimizden bir kız bir erkek öğrenciye bisiklet hediye ettik. Balıkesir Bisikletliler Derneği (BABİS)  aracılığıyla onların yardımı oldu. İkinci el bisiklet yardımı oldu. Bunu da belirtelim.

Bu keyifli röportajı, ” BAÇEV umuttur, umudu büyütelim” diyerek bitiriyoruz. 

NOT:

Bağış yapmak isteyen vatandaşlarımız için  BAÇEV’in hesap numaraları :
Vakıfbank TR 1900 0150 0158 0072 8493 9384
İş Bankası TR 15 0006 4000 0012 1001 7959 99
Garanti Bankası TR 32 0006 2000 0220 0006 6864 39

Blog

Sosyal Medya: